Syrop imbirowo-cytrynowy na odporność!
Sezon jesienny w pełni rozpoczęty, co najbardziej ukazuje się przez wszechobecnie towarzyszące katary, bolące gardła i inne symptomy chorobowe.
Aby skuteczniej walczyć z infekcjami, zarówno tymi wirusowymi jak i bakteryjnymi, możemy wyposażyć się w domowe środki wzmacniające odporność.
Jedni wolą tabletki łykać tabletki zaopatrzone w substancje wspomagające odporność, a inni zaś syropy apteczne.
Chciałabym wam dziś przekazać przepis na domowy syrop imbirowo-cytrynowy z dodatkiem miodu (przepis znajdziecie poniżej).
Ale zanim do przepisu dojdziecie → zobaczcie, dlaczego syropy z dodatkiem imbiru i cytryny są tak wartościowe dla naszego organizmu.
Imbir
Imbir należy do rodziny imbirowatych (łac. Zingiberaceae), występował pierwotnie w Azji Południowo-Wschodniej. Posiada szereg związków o charakterze prozdrowotnym, takich jak olejki lotne czy makroelementy (potas, fosfor, magnez).
Imbir jest bezpiecznym środkiem hamującym nudności i wymioty w okresie ciąży. Ponadto imbirowi przypisuje się łagodzenie bóli menstruacyjnych (przy stosowaniu preparatu w formie tabletek), migren, a także zmniejszenie bóli u pacjentów z RZS. Imbir działa również antyoksydacyjnie zmniejszając liczbę wolnych rodników w organizmie.
Należy jednak pamiętać, że osoby stosujące farmakoterapię przeciwzakrzepową oraz przyjmujących leki na cukrzycę powinni skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania imbiru w wyższych dawkach (1).
Cytryna
O tym, że cytryna jest dobrym źródłem witaminy C wiedzą nawet dzieci. W związku z tym cytryna to źródło silnych przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek.
Warto jednak zwrócić uwagę na wrażliwość witaminy C na czynniki środowiskowe, bowiem zarówno niska jak i wysoka temperatura (powyżej 70 stopni Celsjusza) powoduje, że niewiele jej pozostaje.
Dowiedz się jakie jest Twoje dobowe zapotrzebowanie na Witaminę C (Tabela 1) ↓.
Tab.1. Dobowe zapotrzebowanie na Witaminę C (kwas askorbowy) / dzień | |
Niemowlęta do 12 m.c.ż | 20 mg |
Dzieci 1-3 r.ż. | 40 mg |
Chłopcy 4-12 r.ż. | 50 mg |
Chłopcy 13-18 r.ż | 75 mg |
Dziewczęta 4-12 r.ż. | 50 mg |
Dziewczęta 13-18 r.ż. | 65 mg |
Mężczyźni | 90 mg |
Kobiety | 75 mg |
Kobiety ciężarne | 85 mg |
Kobiety w okresie laktacji | 115 mg |
Miód
Miód należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie antybiotyczne, napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzakrzepowe oraz przeciwgrzybicze. W skład miodu wchodzą takie składniki jak cukry, olejki eteryczne, hesperetyna, hesperydyna, rutyna, glikozydy, saponiny, garbniki oraz lizozym. Miód charakteryzuje się różnym stężeniem poszczególnych składników w zależności od jego pochodzenia ↓ (2).
- Miód lipowy (najpopularniejszy z miodów)
- Miód wielokwiatowy
- Miód gryczany
- Miód faceliowy
- Miód akacjowy
- Miód wrzosowy
- Miód rzepakowy
Przyszedł czas na syrop! ↓↓↓
Składniki:
- 7-8 cm korzenia imbiru
- 2 średnie cytryny
- 5 łyżek miodu pszczelego
- 250 ml wody
Przygotowanie:
1. Imbir obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach i wkładamy do rondelka. Zalewany 120 ml wody, podgrzewamy.
2. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce (ale bez białej błonki, tylko żółta część, aby nie było gorzkie) i startą skórkę dodajemy do imbiru. Gotujemy 5 minutek.
3. Do pozostałej części wody dodajemy miód i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia.
4. Obrane cytryny wyciskamy i przelewany do roztworu z miodem.
5. Po ugotowaniu imbiru i skórki odstawiamy naczynie do wystygnięcia, następnie przelewamy jeszcze lekko ciepłą ciecz do pojemnika z miodem i mieszamy. Syrop jest gotowy.
6. Na koniec przygotowujemy słoiczki lub butelkę, sitko i lejek. Przelewamy syrop przez sito do pojemnika i szczelnie zakręcamy.
Syrop można przechowywać około 2 tygodni w lodówce.
Można go dodawać do herbat, wody, a nawet świeżo wyciskanych soków.
Bibliografia:
- https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%202/Bromatologia%202_2017%20art%2004%20s%20115-121.pdf
- Bąkowska, K. Janda Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, 2018, s. 147-15